Böcek ilaçlama türleri, haşere veya kemirgenlerin görüldüğü ortam ile haşere ya da kemirgen yoğunluğu ve türü doğrultusunda belirlenir. Açık alanlarda olduğu gibi, iç mekanlarda da yapılabilen böcek ilaçlama işlemleri için, ilaçlama türü, kaliteli ve başarı belirleyici bir etkendir. Zira yanlış ilaçlama yöntemi ile yapılan uygulamalar, ortamdaki zararlılara karşı etkili bir sonuç sağlamayacaktır. Bu nedenle ilaçlama türü iyi belirlenmeli ve ortamın şartları baz alınarak uygulama yapılmalıdır. Zararlı canlının türüne göre karar verilen ilaçlama yöntemi; sıvı ilaçlar, katı, jel ya da toz ilaçlar ya da istasyon ve kapan gibi düzenekler ile yapılabilmektedir.
1.Sıvı İlaçlama
Sıvı ilaçlama; kene, pire, tahta kurusu gibi yok edilmesi zor olan ve çok hızlı üreyen haşerelere karşı en etkili yöntemdir. Bunun yanı sıra; hamam böceği, karınca gibi gider böcekleri; kırkayak, yılan, çiyan gibi zehirli haşereler ve tüm kemirgen türleri için de sıvı böcek ilaçları ile uygulama yapılabilir. Sıvı ilaçlama, kokulu ya da kokusuz şekilde uygulanabildiği gibi; püskürtme ve buharlama teknikleri ile yapılabilmektedir. Sıvı ilaçlamanın kokulu ya da kokusuz olarak; buharlama ve püskürtme tekniği ile yapılması, ortamın şartları ile mücadele edilen zararlının türüne göre belirlenir.
Sıvı böcek ilaçlama türü kemirgenler dışındaki tüm zararlılara karşı kokulu veya kokusuz uygulanabilir. Bu durum tamamen ortamın şartlarına bağlı olarak belirlenir.
NOT: Tarla faresi, sıçan, ev faresi gibi tüm kemirgen türleri, akciğer solunumu yaptığından, kokusuz sıvı ilaçlar kullanılarak yok edilemez.
A. Püskürtme Yöntemi
Püskürtme yöntemi, özellikle cafe, restoran gibi gıda üretimi ya da satışı yapan alanlar ile 24 saat çalışan iş yerlerinde yapılır. Pire, hamam böceği, karınca gibi haşere çeşitleri ve kemirgenler üzerinde etkili olan bu yöntemde kullanılan böcek ya da fare ilaçlarının kalitesi de belirleyici rol oynar. Zira, kalitesiz haşere ilacı kullanımı, yöntem ne kadar doğru olursa olsun, başarılı sonuç vermeyecektir. Bu nedenle ilaçlama türü kadar, böcek ilacı konusunda da titiz davranılması gereklidir. Püskürtme yöntemi ile yapılan ilaçlama türleri; hastane, otel, yurt gibi alanlarda da sık kullanılmaktadır. Bu ilaçlama türü ile yapılan uygulamalarda alanın 15 dakika süresinde kapalı tutulması yeterli olmaktadır.
Püskürme Yöntemi ile İlaçlama Nasıl Yapılır?
Özel ilaçlama cihazları kullanılarak yapılan püskürtme yönteminde, alanın sadece yüzeyine ilaç uygulanır. Bu nedenle, püskürtme tekniği, açık alanlar için uygun değildir. Dış mekanlarda yapıldığında, etkili sonuçlar vermeyen bu yöntem; bahçe, park gibi alanlarda yapılan böcek ilaçlama uygulamalarının sonuçsuz kalmasına yol açacaktır.
NOT: Püskürtme yöntemi; tatarcık, yaban arısı (eşek arısı), sivrisinek ve kara sinek gibi zararlılara karşı etkili sonuç vermeyen bir ilaçlama türüdür.
B. Buharlama Yöntemi
Buharlama yöntemi; ev, iş yerleri, fabrika, okul gibi alanlar başta olmak üzere; park, otopark, bahçe gibi alanlarda uygulanan en etkili ilaçlama tekniklerinden biridir. Özellikle açık alanlarda yapılan bu böcek ilaçlama yöntemi, haşere ve kemirgenleri yok etme konusunda oldukça başarılıdır. Zira alanın tüm bölgesine yayılan ilaçlar, haşerelerin yuvalarına kadar ilerleyebilir. Böylece haşerelerin yuvalarında ölmeleri sağlanacağından, ekstra temizliğe gerek kalmaz.
2.Jel İlaçlama
Jel ilaçlama, hamam böceği türü ile mücadele için yapılmaktadır. Hamam böceği dışındaki hiçbir haşere türü için etki göstermeyen jel ilaçlaması için, kaliteli ilaçlar kullanılmalı ve uygulama dikkatli şekilde yapılmalıdır. Kapı aralıkları, pencere pervazı ve boru altları gibi alanlara uygulanabilen jel ilaçlama, sıvı böcek ilaçları ile de kullanılabilir.
DİKKAT: Jel ilaçlama, hamam böceği türleri dışındaki haşerelere karşı hiçbir etki göstermez.
NOT: Jel ilaçlama uygulaması yapılırken, alanın kapalı tutulmasına ya da boşaltılmasına gerek yoktur.